SPOILED NEWS

Μόδα – Mode – Fashion

228622047_13710183371

PHOTO BY http://www.bubblews.com/news/648057-the-fashion-history

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος :«Υπάρχει μια άστατη ,γεμάτη πειρασμούς θεά ,φανταστική στα γούστα της , παιχνιδιάρα στο στολισμό της , κάθε εποχή φαίνεται να φεύγει ,επιστρέφει όμως ανατέλλοντας και πάλι .Πρωτέας είναι ο πατέρας της , το όνομά της είναι Μόδα».

Θα χρησιμοποιήσω ακριβώς τα λόγια του Βολτέρου για να ξεκινήσω τις σκέψεις μου σχετικά με τη μόδα.

Η μόδα έχει να κάνει με καμπύλες , εξελίσσεται και επιστρέφει ξανά στην αρχική της πορεία .Είναι μια κυκλική διεργασία. Κάθε φορά όμως μας σαστίζει με την πρωτοπορία της και με τη δύναμή της να χαλάει και να ξαναφτιάχνει όχι μόνο αντικείμενα αλλά και υποκείμενα , δηλαδή εμάς τους ανθρώπους και την κοινωνία μας . Μερικές φορές μπορεί να πάρει τεράστια δύναμη.

Η ενδυμασία από τα παλαιότερα χρόνια αποτελεί το καλειδοσκόπιο όλων των αλλαγών. Το πώς ντυνόμαστε δείχνει πολλά για εμάς και τη ζωή που ζούμε όπως χαρακτηριστικά έγραψε και ο Σαίξπηρ στον Κοριολανό του :

« Αν σωπαίναμε και δε μιλούσαμε , τα ρούχα μας και η κατάσταση του σώματός μας θα πρόδιδαν τη ζωή που ζούμε ».

Σκοπός της μόδας είναι η εδραίωση τάσεων σε όλα τα είδη .Μόδα υπάρχει παντού από τα ρούχα μέχρι τη γλώσσα ( καινούρια διάλεκτος νέων) .

Εξετάζοντας λοιπόν αδρομερώς τα στοιχεία και τα παιχνιδίσματα της μόδας διαλέγουμε αυτά που θα υιοθετήσουμε. Έτσι δημιουργούμε το δικό μας στυλ. Το δικό μας τρόπο χρήσης των στοιχείων της μόδας.

Ένα ύφασμα , ένα χρώμα , ένα διακοσμητικό μοτίβο , ένα ρούχο , ένας προορισμός , ένας συνθέτης , μια μουσική , μια πολιτική , μια ιδέα και εν τέλει τα πάντα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο μόδας.

Η μόδα συνιστά μια από τις εκφάνσεις της ζωής .Άρρηκτα συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση , αποκαλύπτει όλες της τις πλευρές από την εξουσία μέχρι την ιδέα που έχει ο καθένας για τον εαυτό του.

Κάθε στοιχείο το οποίο , επιτρέποντας τη ζύμωση ανθρώπων και πολιτισμών , στην πραγματικότητα συντελεί στη διάδοση της μόδας.

Ο Ρόλαν Μπάρτ τονίζει ότι η μόδα είναι ο συνδυασμός των ενδυμάτων και του κόσμου στα πλαίσια του οποίου φοριούνται ή μέσα στο οποίο περιγράφονται .

Ούτως ή άλλως η μόδα δεν είναι ούτε κενή , ούτε σοβαρή , ούτε βαρύγδουπη . Απλώς υπάρχει!

Η δικτατορία της μόδας της ομάδας δεν είναι παρά ο αντικατοπτρισμός της εξουσίας των αρχηγών της στους οποίους το άτομο επιθυμεί να είναι αρεστό προκειμένου να παραμείνει στην ομάδα.

Η μόδα αποτελεί ένα αντικείμενο παρατήρησης για να γίνει στη συνέχεια αντικείμενο δημιουργίας.

Ο 20ός αιώνας είναι ο αιώνας που γίνονται πραγματικές ιστορικές έρευνες για τη μόδα .

1)Η δημιουργία ενός ιστορικού Μουσείου Μόδας το 1986 στο Παρίσι

2) Η ίδρυση του FITστη Νέα Υόρκη το 1991

Οι πρώτες φωτογραφίες μόδας εμφανίζονται στο λεύκωμα των 288 εικόνων της κοντέσας Καστιλιόνε και είναι δημιουργίες των Mayerκαι Piersonτο 1856.

Τη μόδα μπορούμε να την προσεγγίσουμε από πολλές ερμηνείες και πλευρές , από την οικονομική πλευρά ,κοινωνιολογική , σημειολογική , ηθική.

Ο Ρόλαν Μπάρτ ( RolandBarthes ) στο έργο του Systemedelamodeδιακρίνει μέσα στα περιοδικά μόδας το ρούχο – κείμενο , το ρούχο- εικόνα και το πραγματικό ρούχο. Λέει χαρακτηριστικά :« Δεν επιθυμούμε το αντικείμενο ούτε τη λέξη . Δεν είναι το όνειρο αλλά το νόημα που πουλάει .Η μόδα προτείνει επομένως αυτό το πολύτιμο παράδοξο ενός σημασιολογικού συστήματος του οποίου μοναδικός στόχος είναι να προδώσει το νόημα που μελετά εμβριθώς.

Η δημιουργία μιας ενδυμασίας φέρνει τα δικά της σύμβολα υποδηλώνοντας τη συμβατικότητα ή την αντισυμβατικότητα . Η επιβολή συγκεκριμένου τρόπου ντυσίματος ανήκει στη συμβατικότητα και τα διάφορα κινήματα όπως πάνκ στην Αγγλία το 1976 ανήκουν στην αντισυμβατικότητα. Το κίνημα αυτό του 1976 ήταν η επιθυμία υπέρβασης σεξουαλικών –πολιτικών και κοινωνικών ταμπού και βέβαια εκφράζεται μέσα από την ανατροπή ενδυματολογικών κωδίκων.

Όλοι ρωτάνε λοιπόν και αναρωτιούνται τι πραγματικά είναι μόδα; Είναι απλά ένα ουσιαστικό θηλυκού γένους που κάνει ολόκληρο τον κόσμο να περιστρέφεται γύρω της;

Η μόδα ναι είναι μια βιομηχανία αναντίρρητα. Αλλά τι είναι πραγματικά;

Ο καθένας μας έχει και ένα διαφορετικό ορισμό για τη μόδα και φυσικά την αντιλαμβάνεται διαφορετικά.

Η μόδα είναι ένα απαύγασμα ιδεών , φαντασιώσεων , δημιουργικότητας , εξυπνάδας ακόμα και πονηράδας ,τεχνασμάτων.

Η μόδα είναι όμορφη αλλά και πονηρή , γλυκιά και πικρή, είναι μια αντίθεση ένα πάθος . Έχει τη δυνατότητα να υψώσει αλλά και να συντρίψει . Έχει λοιπόν αντιθετική σημασία. Όποιος καταλάβει να διαβάσει μέσα από τις κορδέλες και το περιτύλιγμα αυτός θα έχει καταλάβει τη σημασία της μόδας.

Θέλεις να ψωνίσεις second hand; Έλα στο Style your life!

Style your life

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: