SPOILED NEWS

Kωνσταντινούπολη: Μια πολη , χίλιες εικόνες ..

  Με μια ματιά θέλεις να αγκαλιάσεις , να ανακαλύψεις τον κόσμο…

 

‘Τα πάντα ρεί ‘ διετύπωσε ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος , ο Ηράκλειτος. Όλα βρίσκονται σε μια συνεχή κίνηση . Εικόνες καθημερινές, ταξιδιωτικές εμπειρίες, συναντήσεις , σκέψεις, συναισθήματα , δραστηριότητες. Και η επιθυμία για περιπλάνηση συνεχίζεται ….

Το αεροπλάνο προσγειώνεται σε λίγα λεπτά στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης .Ανάμεικτα συναισθήματα σε κρατούν σε εγρήγορση και χωρίς να το επιδιώκεις οι σκέψεις χάνονται μέσα στο χρόνο , αναζητώντας να αγγίξουν την ιστορική της φυσιογνωμία.

Κωνσταντινούπολη !

kwstantinoupoli

Μια πόλη –χίλιες λέξεις , χίλιες εικόνες –ένας κόσμος αντιθέσεων –συνθέσεων , αισθήσεων και παραισθήσεων.

Μια πόλη σταθμός στην ιστορία της ανθρωπότητας , μια πόλη γεμάτη αγάπες αλλά και τραύματα.

Βυζάντιο αρχικά –Κωνσταντινούπολη αργότερα –Ιστανμπούλ σήμερα. Η παρουσία της πάνω από 3000 χρόνια κινείται ανάμεσα στο μύθο και στην πραγματικότητα , ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν –μέλλον.

Σήμερα μια πόλη ξεχωριστή –ιδιαίτερη που σφύζει από ζωή και εμπορική οικονομική δραστηριότητα.

Γέφυρες επιβλητικές συνδέουν την ευρωπαϊκή με την ασιατική ακτή προσπαθώντας να εναρμονίσουν και να ισορροπήσουν το παρόν και το παρελθόν της πόλης.

Η ματιά βυθίζεται στα πολυτραγουδισμένα νερά του Βοσπόρου λες και προσπαθεί να αντλήσει τα μυστικά που κρύβονται εδώ και αιώνες.

Η ανθρώπινη παρουσία έντονη αλλά και πολυεθνική .Γυναίκες με μαντίλες παραδοσιακές –γυναίκες με μπούρκα-γυναίκες σύγχρονες, μοντέρνες –κυκλοφορούν στους πολυσύχναστους δρόμους .Διάφορες εθνότητες , Τούρκοι, Άραβες , Αρμένιοι, Ασιάτες , Έλληνες , Ευρωπαίοι αλλά και Κινέζοι-Γιαπωνέζοι , Αφρικανοί συνθέτουν το τοπίο της πόλης , άλλοι ως τουρίστες και άλλοι ως κάτοικοί της .

Η μεγάλη και πλούσια κλειστή αγορά της σου προσφέρει κάθε ευκαιρία και σε προκαλεί σε διάφορες αγορές.

Αλλά και η Αιγυπτιακή αγορά με τους ξεχωριστούς συνδυασμούς μπαχαρικών είναι μια πρόκληση για καινούριους γευστικούς συνδυασμούς.

Γειτονιές διάφορες, άλλες με πολυτελή κτίρια και ακριβά καταστήματα και σπίτια , άλλες πιο μέτριες καθημερινές και άλλες με την εικόνα της εγκατάλειψης.

Η ιστορία της όμως αναδεικνύεται παντού. Μνημεία χριστιανικά από τη μια όπως η Αγία Σοφία , η περιοχή του Ιπποδρόμου , η εκκλησία των Βλαχερνών , Το Πατριαρχείο , η μονή της Χώρας –Η εκκλησία του Μπαλουκλί σε φέρνουν πίσω στην ιστορία του Βυζαντίου.

Και από την άλλη , μνημεία τούρκικα όπως το Τοπ-Καπί , το Ντολμά Μπαχτσέ, το μπλέ τζαμί σε οδηγούν κοντά στο σήμερα και στη σημερινή φυσιογνωμία της πόλης .

Ο σύγχρονος καθημερινός άνθρωπος της πόλης προσπαθεί να κερδίσει τη ζωή του , υπερβαίνοντας και συνθέτοντας τις αντιθέσεις δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο.

Η ανάσα , η δροσιά της πόλης , στην αγκαλιά του Βοσπόρου –Λουσμένα με τα γαλανά νερά τα Πριγκιπόνησα ,σε προσκαλούν να σου χαρίσουν την ομορφιά τους , τη δροσιά τους , την ιστορία τους.

Η Πρίγκιπος , το μεγαλύτερο από τα νησιά στέκει αγέρωχη και σου χαμογελά προσφέροντάς σου ένα ταξίδι στο χρόνο και μια απόδραση αναψυχής στο παρόν.

Κατεβαίνοντας από το καραβάκι στη νήσο Χάλκη αισθάνεσαι μια γαλήνη , μια ηρεμία . Άμαξες με τα άλογα σε οδηγούν ανηφορίζοντας το λόφο και περνώντας από δασωμένες σκιές , στην ιστορική Θεολογική Σχολή που γίνονται προσπάθειες για την επαναλειτουργία της.

Ένα σύνολο από εικόνες ανεξίτηλες , που δε ξεθωριάζουν εύκολα, στο μυαλό και στην ψυχή σου .

Για να επισκεφτείς την Κωνσταντινούπολη πρέπει να τη μελετήσεις , για να νοιώσεις καλύτερα τους παλμούς της και τη γενναιοδωρία της.

γράφει η Ελένη Βασιλοπούλου

Θέλεις να ψωνίσεις second hand; Έλα στο Style your life!

Style your life

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: