SPOILED NEWS

”ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ”

Χριστίνα Γεωργοπούλου

βουλή

Θυμάστε την ταινία; Και μένα κάτι μου θυμίζει , κάτι μου έρχεται στο μυαλό …κάποια κοινά σημεία διακρίνω…μεταφορικά και κυριολεκτικά , λίγο υπερβολικά ή καθόλου υπερβολικά…

Η επιτυχημένη τριλογία βιβλίων «The Hunger Games» της Suzanne Collins και η αυτονόητη κινηματογραφική μεταφορά της έρχεται να καλύψει το εμπορικό κενό που θα αφήσει σύντομα το τέλος της saga του «Twilight».
Αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας με τα εξής επόμενα μέρη: το δεύτερο βιβλίο με τίτλο “CATCHING FIRE” (ελλην. Τίτλος : ΦΩΤΙΑ) και το τρίτο με τίτλο “MOCKINGJAY” (ελλην. Τίτλος : ΚΟΤΣΥΦΟΚΙΣΣΑ).

Η αναγνωρισμένη συγγραφέας Suzanne Collins μάς προσφέρει ισάξια μέρη αγωνίας και φιλοσοφίας, περιπέτειας και ρομαντισμού, σ’ αυτό το συγκινητικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται σε ένα μέλλον το οποίο έχει ανησυχητικές ομοιότητες με το παρόν μας.

Σε μια μελλοντική εποχή, αγνώστων λοιπών χρονολογικών στοιχείων, το κράτος Πάνεμ είναι ότι έχει απομείνει απ΄την Βόρεια Αμερική.
Πρωτεύουσα του είναι η Κάπιτολ, η οποία έχει υποδουλώσει τους κατοίκους των υπόλοιπων 12 περιοχών.

Μετά από μια εξέγερση της 13ης περιοχής που οδήγησε στην εξαφάνιση αυτής και των ανθρώπων της, η Capitol αποφάσισε να διεξάγει τους Αγώνες Πείνας ως μάθημα υπενθύμισης και τιμωρίας.

oi-agones-peinas-tailandis

Η Κάπιτολ είναι σκληρή και αμείλικτη και κρατά τις επαρχίες υπό τον έλεγχό της αναγκάζοντάς τις να στέλνουν από ένα αγόρι και ένα κορίτσι ηλικίας από δώδεκα μέχρι δεκαοχτώ για να συμμετάσχουν στους ετήσιους Αγώνες Πείνας, έναν αγώνα θανάτου που μεταδίδεται ζωντανά από την τηλεόραση.

Για την δεκαεξάχρονη Κάτνις Έβερντιν, που ζει μόνη μαζί με τη μητέρα και τη μικρότερη αδερφή της, η απόφαση της να πάρει εθελοντικά τη θέση της αδερφής της στους Αγώνες δεν διαφέρει και πολύ από μια θανατική ποινή. Ο θεσμός μεταδίδεται πανεθνικά και ζωντανά, ως μέσο επίδειξης δύναμης και τιμωρίας των υπηκόων για μία αποτυχημένη εξέγερση που κάποτε επιχείρησαν.

Όμως η Κάτνις έχει φτάσει κι άλλη φορά κοντά στο θάνατο -και η επιβίωση είναι δεύτερη φύση για εκείνη. Χωρίς να το επιδιώκει πραγματικά, διεκδικεί σοβαρά τη νίκη. Αλλά για να νικήσει, θα πρέπει να αρχίσει να κάνει επιλογές που φέρνουν σε σύγκρουση την επιβίωση με την ανθρωπιά και την αγάπη με τον έρωτα.

Why-lionsgate-spent-nearly-twice-as-much-on-the-hunger-games-sequel

Εκεί θα αντιμετωπίσει πολλούς κινδύνους μα πάνω απ’όλα τα ζωώδη, ανθρώπινα ένστικτα επιβίωσης των νεαρών αντιπάλων της.
Άνθρωποι με τους οποίους μοιράζονται κοντινές ηλικίες και θα μπορούσαν να είναι φίλοι στην” έξω”’ ζωή.

Η φασιστική πρωτεύουσα, η σκλαβωμένη κοινωνία, οι δυνάμεις καταστολής όλα μας θυμίζουν σημεία από τη σύγχρονη εποχή.
Και φυσικά τα media, το μέσο χειραγώγησης μιας αποχαυνωμένης κοινωνίας ,που αλλάζουν τα γεγονότα ή παρουσιάζουν τα δρώμενα όπως εκείνοι θέλουν.
Ωστόσο, το concept του φιλόδοξου εγχειρήματος που σκηνοθετεί ο Gary Ross διαθέτει μία πολυδιάστατη ιδέα.

Η ταινία αυτή είναι μία συγχώνευση σύγχρονων κοινωνικοπολιτικών συνισταμένων, ιστορικών καταβολών, μύθων και αλληγοριών.

Ο θεσμός των αγώνων παραπέμπει στην αρένα του Κολοσσαίου, το παιχνίδι μας θυμίζει σύγχρονο ριάλιτι που κάνουν όπως θέλουν τους ανθρώπους τους οποίους βλέπουν σαν πιόνια .

Τα κουστούμια , τα ρούχα , τα βαψίματα των ανθρώπων ήταν τόσο εκκεντρικά , τόσο υπερβολικά όσο κενοί και επιφανειακοί ήταν οι ίδιοι οι άνθρωποι.
Τα ρούχα και γενικότερα όλο το βάψιμο θύμιζε κουστούμια  όπως αυτά των Charlie and the Chocolate Factory και  Alice In Wondeland.

Τα σπίτια ήταν όπως ακριβώς και οι άνθρωποί τους  , η  Capitol ήταν πιο ντιζαινάτη και futuristic στο εξωτερικό της ενώ πίσω στην περιοχή 12 φτώχεια και πείνα.

Η πρωταγωνίστρια Κάτνις, γενναία και ευάλωτη, πολεμίστρια αλλά και τρυφερή, την χάζευες όταν γίνονταν πιο κυρία με τα φορέματα της.
Μα ακόμα περισσότερο την θαύμαζες όταν προσπαθούσε να επιβιώσει κρατώντας αγέρωχα το τόξο της.

Το συνεχές τρεμοπαίξιμο της κάμερας σε συνδυασμό με τα κοντινά στα πρόσωπα, κατάφερνε να προσδώσει την απαιτούμενη βαρύτητα στα συναισθήματα των χαρακτήρων .

Σε μια δυο σκηνές που η Κάτνις βρίσκονταν σε συναισθηματική σύγχυση ή έβλεπε παραισθήσεις, υπήρχαν και επιρροές από βωβό κινηματογράφο.

Μιλάμε για ένα θέμα και μια ιστορία επιβίωσης με εφήβους που αλληλοσκοτώνονται.
Αντί να ζουν τη ζωή τους αθώα και ανέμελα, να θυσιάζονται στο βωμό της εξουσίας και της τρομολαγνείας και να μεταμορφώνονται σε ζώα..

Η ταινία αυτή έχει πάρα πολλά νοήματα αν κάτσει κανείς και την αναλύσει .

Τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορία , στη διαστρέβλωση γεγονότων όπως και στην πραγματική ζωή , το γεγονός ότι όλα γίνονται στο βωμό του θεάματος , η σχέση με τα ριάλιτι τηλεπαιχνίδια που κρατάνε σαν πιόνια τους ανθρώπους με σκοπό το κέρδος είναι μόνο μερικά αλλά τα πιο σημαντικά νοήματα.

Ακόμα και το ντύσιμο των ηρώων της Κάπιτολ είναι τόσο εκκεντρικό σα να είναι επιτηδευμένο να δείξει το κενό των ψυχών , την επιφάνεια των πραγμάτων και όχι την ουσία .

Οι άνθρωποι στην Κάπιτολ είναι άνθρωποι πλούσιοι με όχι αληθινά συναισθήματα , κενοί και απρόσωποι.

Η κυριαρχία των πλουσίων στους ανήμπορους και ανυπεράσπιστους ανθρώπους οι οποίοι ψάχνουν για λίγο ψωμί να ταΐσουν τις οικογένειές τους . Η αστυνόμευση είναι εμφανής και ο φασισμός επίσης .

Η Κάτνις Έβερντιν κατάφερε να κοροϊδέψει τους «μεγάλους» , κατάφερε να σώσει το φίλο της και κατάφερε να νικήσει.

Η αλήθεια είναι πως η ταινία αυτή είναι διαχρονική ειδικά στις μέρες μας έχει πολλά να πει .

Αυτό όμως που ξεχνάμε όλοι είναι ότι πάνω από όλα πιο δυνατή είναι η αγάπη η οποία νικάει κάθε δυσκολία και δεν μπορεί να τα βάλει κανένας με αυτή .

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, Οικονομική κρίση , εκλογές , Τρόικα , Μνημόνιο , ΔΝΤ , φτώχεια είναι μερικές από τις λέξεις κλειδιά .

dimopsifisma

Πολλοί ηλικιωμένοι που είχαν ζήσει την κατοχή ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει φτώχεια , τι σημαίνει να μην έχεις ένα κομμάτι ψωμί, τι σημαίνει να είσαι σκλάβος , τι σημαίνει να φοβάσαι να βγεις έξω από το σπίτι .

Tην Κυριακή καλούμαστε να ψηφίσουμε κάτι το οποίο ουσιαστικά φαίνεται σαφές αλλά είναι ασαφές. Γνωρίζουμε το τι σημαίνει ΝΑΙ και ΟΧΙ ;

Γνωρίζουμε τις συνέπειες του αν θα βγούμε απο την Ευρωπαική Ένωση;

Γνωρίζουμε ποιές είναι αν θα μείνουμε ;

Φανταζόμαστε …Κάποιοι θέλουν να φύγουμε απο την Ευρωπαική Ένωση …Κάποιοι να μείνουμε …

Αν φύγουμε κάποια πράγματα μπορεί να τα καταλάβετε πώς θα γίνουν…Αν μείνουμε ξέρουμε -φανταζόμαστε  (?!) …

Γιατί εύκολα δε θα είναι σε καμία απο τις δυο καταστάσεις ούτως ή άλλως ….

Το μόνο σίγουρο είναι οτι πλέον όλοι θα πρέπει να ρίξουμε το κεφάλι κάτω …Επίδειξη και χρήμα ΤΕΛΟΣ.

Οι καιροί δυσκολεύουν αλλά εμείς δεν πρέπει να σταματήσουμε ποτέ να παλεύουμε και να κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον , το μέλλον που μας ανήκει !

Θέλεις να ψωνίσεις second hand; Έλα στο Style your life!

Style your life

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: