SPOILED NEWS

ΒΟΥΤΙΕΣ ΜΕ ΣΤΥΛ ( χθες μέχρι σήμερα)

Θοδωρής Κάτσικας

Η φίλη μου η Vegan, που εκτός από vegan είναι και αναγνώστρια του blogμου, μια μέρα μου στέλνει ένα μήνυμα με την ιδέα να γράψω για την εξέλιξη των μαγιό. Έτσι, λοιπόν, το παρακάτω άρθρο είναι για εκείνη. 

Αν και το καλοκαίρι φεύγει, αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μόνιμο θέμα των γυναικών κάθε καλοκαίρι είναι το μαγιό που θα αγοράσουν. Τι χρώμα, τι σχέδιο, τι κόψιμο και το βασικό τι τιμή θα έχει το φετινό μαγιό τους. Ας μελετήσουμε το θέμα λίγο πιο πολύ. 

Αρχικά, η λέξη μαγιό προέρχεται από την γαλλική λέξη maillot. Το 1530 η λέξη maillot δήλωνε ένα κομμάτι ύφασμα στο οποίο τύλιγαν τα νεογέννητα. Το 1820 η λέξη πήρε την σημασία ενός καλσόν όπου φορούσαν οι  χορεύτριες ώσπου το 1900 καθιερώθηκε ως «costume de bain» δηλαδή κουστούμια μπάνιου!

Τι ήταν όμως τα κουστούμια μπάνιου;

 

 

magio_1920

 

This slideshow requires JavaScript.

‘Ήταν φορέματα που έφταναν μέχρι το γόνατο και είχαν στο στρίφωμά τους ραμμένα μεταλλικά βάρη ώστε να μην επιπλέει το φόρεμα στο νερό και εκτεθούν τα πόδια των γυναικών.

Έπειτα η εξέλιξη αυτών των κουστουμιών δεν ήταν εύκολη υπόθεση διότι ο κόσμος κατέκρινε αυτή την επιλογή. Η εξέλιξή τους φανέρωνε την αλλαγή που συνέβαινε στον τρόπο έκφρασης και σκέψης των ανθρώπων. Τα πρώτα δείγματα μαγιό εμφανίστηκαν στην αρχαία εποχή, όπου το μπάνιο σε θάλασσες ή σε λουτρά αποτελούσε ένα είδος θρησκευτικού χαρακτήρα.

Στην Γαλλία και την Αγγλία το 1700 εμφανίστηκαν και πάλι τα δημόσια λουτρά όπου οι άνθρωποι πήγαιναν στις θάλασσες, έκαναν μια γρήγορη βουτιά και έφευγαν, όχι όπως γίνεται σήμερα.

Καθώς η τεχνολογία εξελίχθηκε και τα οδικά δίκτυα βελτιώθηκαν το 1800, οι άνθρωποι άρχισαν να πηγαίνουν στην πλαζ. Η εποχή εκείνη ήταν καθοριστική αφού το στυλ στα γυναικεία μαγιό άρχιζε να αλλάζει. Πλέον το μαγιό συνδύαζε  την αμεσότητα με την άνεση. Έμοιαζαν με φορέματα που κάλυπταν σχεδόν όλο το σώμα.

Το 1906 οι ολόσωμες φόρμες έρχονται να αντικαταστήσουν το φορέματα μαγιό. Η γραμμή τους είναι πιο εφαρμοστεί στο σώμα και πιο άνετη.

Ίσως το 1920 να υπήρχε ένας τρόμος για την επιστροφή τον μαγιό φόρεμα όπου φορούσαν οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και ήταν κατασκευασμένο από σκληρό ύφασμα. Μέχρι που το 1925 άρχισαν να << αγκαλιάζουν>> τα γυναικεία σώματα το ολόσωμο μαγιό. Θύμισαν λίγο αυτά της δικής μας εποχής. Πρόκειται για μια φαρδιά λωρίδα ή λεπτή τιράντα με μανίκι που τελείωνε λίγο πιο κάτω από τους γοφούς, σαν κοντό σορτς.

1920-550x530

Το 1930 τα μαγιό αποκτούν περισσότερο άνεση καθώς το ύφασμα τους είναι πιο ελαστικό και οι γυναίκες τολμούν να είναι πιο αποκαλυπτικές στις παραλίες με τα διάφορα σχέδια στην πλάτη.

magio_1925

 

19301

Καθώς τα χρόνια περνούσαν, τόσο τα μαγιό γίνονταν αποκαλυπτικά και μοντέρνα. Φτάνουμε στο 1946 όπου ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική εποχή αφού είχε δημιουργηθεί σάλος με το μαγιό μπικίνι!  Σε μια υπαίθρια επίδειξη μόδας, παρουσιάστηκε το μπικίνι από τον δημιουργό του Λουί Ρεάρ.

03 Nov 1974, Paris, France --- Paris, France:  Twenty seven years ago Louis Reard draped two tiny strips of cloth across a Paris showgirl and thus invented the bikini.  He's seen here in his boutique on the Avenue de l'Opera in Paris with one of his current styles.  "The string and nude styles will fail of themselves," predicts designer Reard, who also makes custom swimwear. --- Image by © Bettmann/CORBIS

03 Nov 1974, Paris, France — Paris, France: Twenty seven years ago Louis Reard draped two tiny strips of cloth across a Paris showgirl and thus invented the bikini. He’s seen here in his boutique on the Avenue de l’Opera in Paris with one of his current styles. “The string and nude styles will fail of themselves,” predicts designer Reard, who also makes custom swimwear. — Image by © Bettmann/CORBIS

magio_1942

Το μπικίνι πήρε το όνομά του από την Ατόλη Μπικίνη στα νησιά Μάρσαλ. Παρουσιάστηκε έντονη έκρηξη ενθουσιασμού από τον ανδρικό πληθυσμό διότι πρόκειται για ένα αποκαλυπτικό μαγιό με μικροσκοπικό μέγεθος.Δεκαπέντε χρόνια ολόκληρα χρειάστηκαν για να γίνει αποδεκτό στις ΗΠΑ. 

Στην συνέχεια το 1950 παρουσιάστηκε το μαγιό Hawai-print για τον ανδρικό πληθυσμό. Ήταν σαν σορτς με έντονα χρώματα και floral σχέδια.

andriko_magio_1950 (1)

Το καλοκαίρι του 1960 ήταν ανατρεπτικό γιατί οι γυναίκες πετάνε τα ταμπού τους και τρέχουν στις παραλίες απολαμβάνοντας τον ήλιο και την θάλασσα. Χορός στα beach bar και αποκαλυπτικά κορμιά φέρνουν μεγάλη ταραχή στην μόδα των μαγιό.

1960's postcard image restored by Don Boyd for display on http://www.DonBoyd.net

1960’s postcard image restored by Don Boyd for display on http://www.DonBoyd.net

Δέκα χρόνια αργότερα, το 1970, εμφανίζονται τα πρώτα tanga αλλά και τοtopless. Ποιος είδε τις γυναίκες και δεν τις…ερωτεύτηκε!

Το 1980 ο αυστριακός σχεδιαστής μόδας Ρούντι Γκερνράιχ συρρίκνωσε πιο πολύ το κάτω μέρος του μπικίνι και έτσι εμφανίστηκαν τα πρώτα string που δεν ήταν τίποτα περισσότερο από λεπτές λωρίδες υφάσματος ή δέρματος. Στις αρχές αυτής της δεκαετίας εμφανίζονται συγκεκριμένα σχέδια πάνω στα ολόσωμα μαγιό και τα μπικίνι αποκτούν ψηλό κόψιμο στους γοφούς. Στη συνέχεια εμφανίζονται και πιο αθλητικά στυλ μαγιό.

magio_1980

1990.Μια εποχή όπου δεν υπάρχει κανένα ταμπού καθώς είναι ευρέως γνωστά τα μπικίνι και διάσημα μοντέλα σε ολόκληρο τον κόσμο φωτογραφίζονται αποκαλυπτικά με αυτά και σκορπίζουν σε ολόκληρο τον πλανήτη αυτή τη μόδα.

Στο τέλος λοιπόν, το 2000 τα μαγιό παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση των γυναικών στην παραλία αποκαλυπτικά κορμιά, ξέφρενοι ρυθμοί και τρόποι διασκέδασης , σαρώνουν τις πλαζ. Πλέον χαιρόμαστε τα σχέδια των μαγιό σε γυναικεία καθώς και σε ανδρικά σώματα.

2000-550x412

 

 

https://theokatsikas92.wordpress.com

Θέλεις να ψωνίσεις second hand; Έλα στο Style your life!

Style your life

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: