SPOILED NEWS

“Το Mυστικό της Νίκης” – ο κανόνας του εσωρούχου

Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Έχεις μιλήσει στο παιδί σου για “τον κανόνα του εσωρούχου”; Tου έχεις εξηγήσει πως δεν πρέπει να εμπιστεύεται τον οποιοδήποτε, ότι τα φιλιά και τα χάδια δεν είναι πάντα “αθώα” και πως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι καλοί;

Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποίησε το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, το ποσοστό σεξουαλικής κακοποίησης ανέρχεται περίπου σε 16%.

Η εκστρατεία “ ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ” του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης – με συντονίστρια στην Ελλάδα την κα Έλενα Ράπτη- θέλει να βάλει τέλος σε αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα. Παρουσιάζει, λοιπόν, μια ιστορία κινουμένων σχεδίων (3D animation video) με ελληνικούς χαρακτήρες, περνώντας μηνύματα που συμβάλουν ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση γονέων, εκπαιδευτικών και εντέλει στην προστασία των παιδιών. Πρόκειται για μια εξαιρετική παραγωγή της DVS Design, με την ευγενική υποστήριξη της Μedia Strom για το κόστος παραγωγής και του Ιδρύματος Λάτση για το κόστος αναπαραγωγής των αντιτύπων, προκειμένου να μοιραστεί σε όλους τους νομούς της χώρας.

image1 (1) image8 image9 (1) image14 image4 image13 image3

Τίτλος της ιστορίας : “To Μυστικό της Νίκης”. Στόχος είναι να διδάξει στα παιδιά τον “κανόνα του εσωρούχου”, να μάθουν να ξεχωρίζουν ποιο είναι το καλό και ποιο το κακό άγγιγμα καθώς και ότι υπάρχουν καλά και κακά μυστικά.

Ηρωίδα της ταινίας είναι η Νίκη, μια μαθήτρια δημοτικού σχολείου. Την επισκέπτεται στο σπίτι της ένας “φίλος” – όπως αποκαλείται στην ιστορία. Όταν ο “φίλος” προτείνει στο κορίτσι να το αγγίξει στο εσώρουχο, εκείνο αρνείται γνωρίζοντας τον κανόνα! Τότε εκείνος συρρικνώνεται και φεύγει. Αμέσως μετά, το μικρό κορίτσι δέχεται την επίσκεψη μιας νεράιδας και της αφηγείται ότι ακριβώς συνέβη. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Νίκης, ενθαρρύνονται τα παιδιά να μην κρατούν μυστικά και να μιλάνε για τέτοια περιστατικά.

Η κα Έλενα Ράπτη εξηγεί :“Δυστυχώς ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης, γι’αυτό θα πρέπει να δράσουμε άμεσα. Να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά πώς να αποφύγουν τον κίνδυνο, αλλά και τους γονείς, τη γιαγιά, να είναι σε εγρήγορση και να προσέχουν ποιά άτομα βρίσκονται στο περιβάλλον του παιδιού. Επίσης το παιδί, επειδή ο δράστης συνήθως είναι ένα πρόσωπο από το στενό οικογενειακό, φιλικό ή συγγενικό περιβάλλον, ένα πρόσωπο που αγαπά κι εμπιστεύεται, δεν μπορεί να ξεχωρίσει πότε ένα άγγιγμα είναι καλό και πότε κακό. Ο δράστης του ζητά να κρατούν μυστικά. Έτσι, λοιπόν, καλείται ο γονιός να ενημερώσει το παιδί, πότε ένα μυστικό είναι καλό και πότε κακό. Πότε ένα άγγιγμα είναι καλό και πότε κακό. Αυτό μπορεί να το κάνει μέσα από τα εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το βασικότερο εργαλείο, αφορά στον “κανόνα του εσώρουχου” όπου διδάσκει στο παιδί πότε πρέπει να επιτρέπει να το αγγίζουν στην περιοχή που βρίσκεται το εσώρουχο.”

Αφού παρακολούθησα την ιστορία με τον τετράχρονο γιο μου, τον ρώτησα τί κατάλαβε από αυτό που είδαμε. Μου απάντησε : “Δεν είναι όλοι οι “φίλοι” καλοί και μόνο τα καλά μυστικά μου αρέσουν. Αν ένα άγγιγμα με κάνει να μη νοιώθω καλά, τότε δεν είναι καλό μαμά, και θα στο πω αμέσως! Πιστεύω πως πήρε το σωστό μήνυμα από την ιστορία της μικρής Νίκης…

Το δικό σου παιδί γνωρίζει “τον κανόνα του εσώρουχου”; Αν όχι, τότε αφιέρωσε λίγα λεπτά να δεις κι εσύ το ακόλουθο animation μαζί του. Έχει τη μορφή κινουμένων σχεδίων και μπορεί να γίνει κατανοητό και σε αρκετά μικρές ηλικίες. Είναι μια ιστορία που όλα τα παιδιά πρέπει να δουν!

Κάθε γονιός θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με τις συναναστροφές και τη συμπεριφορά του παιδιού του. Μην ξεχνάς : “Mίλησε στο παιδί σου και βεβαιώσου ότι κι εκείνο θα σου μιλήσει!”

 

(Σημείωση περιοδικού Spoiled: Το συγκεκριμένο βίντεο απαιτεί την έγκριση του γονέα .)

Θέλεις να ψωνίσεις second hand; Έλα στο Style your life!

Style your life

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: