SPOILED NEWS

“Καμία φωτογραφία των παιδιών στο διαδίκτυο!’’

Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Αλήθεια, πόσες φορές έχουμε χαζέψει στο facebook φωτογραφίες παιδιών; Από την πρώτη μέρα στο σχολείο, από βαφτίσεις, από το πρώτο μπάνιο στη θάλασσα, από την ώρα που παίζουν , που τρώνε, που κοιμούνται… Και κάτω από τις φωτογραφίες πολλά likes και σχόλια θαυμασμού.

Έχουμε όμως, αναρρωτηθεί ποιές μπορεί να είναι οι επιπτώσεις αυτών των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τις ζωές των παιδιών

Είναι απολύτως κατανοητή και θεμιτή, η επιθυμία των γονέων να αποθανατίζουν τις στιγμές των παιδιών τους. Δεν πρέπει όμως να αδιαφορούμε για τους όρους χρήσης του Facebook, όπως και άλλων μέσων κοινωνικής διαδικτύωσης, για τις φωτογραφίες. Σύμφωνα με αυτούς, λοιπόν, “ό,τι ανεβαίνει, δεν κατεβαίνει”. Οτιδήποτε, δηλαδή, ανεβάζουμε δεν μπορούμε να το διαγράψουμε οριστικά και το facebook στην προκειμένη περίπτωση, έχει το δικαίωμα να το χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν.

 

Τα τελευταία χρόνια, τα μέσα κοινωνικής διαδικτύωσης, έχουν διεισδύσει στη ζωή μας, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλοί γονείς αναρτούν φωτογραφίες των παιδιών τους για να μοιραστούν με φίλους διάφορες στιγμές των παιδιών τους, θεωρώντας αυτή τους την κίνηση ως κάτι ακίνδυνο. Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Καταρχάς, οι φωτογραφιές των παιδιών μας στο ίντερνετ, τα εκθέτουν οπτικά στις ορέξεις του κάθε παιδόφιλου, που μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για διάφορους “σκοπούς”.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying) μπορεί να ευνοηθεί από την έκθεση των παιδιών στα social media.

Επιπλέον, δημιουργούνται “ψηφιακά ίχνη” που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε (παιδεραστή, απαγωγέα, εγκληματία) και να “κατασκευάσει” μια ψεύτικη ιστορία προκειμένου να προσεγγίσει και να βλάψει κάποιο παιδί.

image1
Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Eπικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κ. Μανώλης Σφακιανάκης, σε ομιλίες του με θέμα την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο, δίνει στους γονείς τη συγκεκριμένη σαφή οδηγία: «Καμία φωτογραφία των παιδιών στο διαδίκτυο!».


Αναφέρεται σε αρκετά περιστατικά παιδιών στην Ελλάδα, τα οποία βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση, όταν φωτογραφίες τους «πειράχτηκαν» μέσω φωτομοντάζ και κατόπιν διέρρευσαν στο σχολικό τους περιβάλλον, παρουσιάζοντας για παράδειγμα το πρόσωπο του παιδιού με το σώμα κάποιας πορνοστάρ. Τονίζει, λοιπόν, πως ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτεί η ψηφιακή ταυτότητα των παιδιών είναι οι γονείς να μην ποστάρουν ποτέ καμία φωτογραφία τους.

Δεν είναι τυχαίο πως σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία που αυστηροποιήθηκε πρόσφατα, οι Γάλλοι γονείς που δημοσιεύουν φωτογραφίες τρίτων προσώπων – ακόμα κι αν είναι τα παιδιά τους- χωρίς τη συγκατάθεσή τους, κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης έως και ένα έτος και πρόστιμο έως 45.000 ευρώ!
«Σε μερικά χρόνια τα παιδιά θα μπορούν να οδηγούν στα δικαστήρια τους γονείς τους για δημοσίευση φωτογραφιών τους όταν ήταν νεώτεροι» εξήγησε Γάλλος νομικός στον Telegraph.

«Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία οι γονείς είναι υπεύθυνοι για την προστασία των παιδιών τους» προσθέτει ένας δεύτερος νομικός στη Le Figaro.
Τα παιδιά μας είναι η ζωή μας. Ας φροντίσουμε να τα προστατεύσουμε από διαδικτυακούς κινδύνους!

 

(Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – τηλ. 210-6476464, 210-6476000)

Θέλεις να ψωνίσεις second hand; Έλα στο Style your life!

Style your life

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: