SPOILED NEWS

Πώς θα διώξω το άγχος;

9+1 τρικ αντιμετώπισης για χαλάρωση τώρα!

Εξαιτίας της δύσκολης εποχής που διανύουμε, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα. Μπορούμε όμως ν΄απαλλαγούμε από το άγχος, αρκεί να το αποφασίσουμε και να ακολουθήσουμε τις συμβουλές που μας δίνουν οι ψυχολόγοι. Έχουμε κάτι να χάσουμε αν το δοκιμάσουμε;
1. Κρατήστε ημερολόγιο
Όταν ήμασταν παιδιά, το χρησιμοποιούσαμε για να καταγράψουμε έρωτες και καρδιοχτύπια. Μεγαλώνοντας, το ημερολόγιο μπορεί να λειτουργήσει σαν «μάσκα οξυγόνου» και να οργανώσει τα ασφυκτικά οικονομικά deadlines, τα επαγγελματικά άγχη και τις οικογενειακές υποχρεώσεις μας. Σημειώστε όλα αυτά που σας προκάλεσαν άγχος μέσα στη μέρα, πώς νιώσατε τη στιγμή εκείνη -σωματικά και ψυχικά- πώς αντιδράσατε στη συνέχεια αλλά και τι κάνατε ώστε να ανακουφιστείτε. Αυτή η ιδιότυπη καταγραφή θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε τη συμπεριφορά σας και να βελτιώσετε τον τρόπο που αντιδράτε αν αυτός σας προκαλεί δυσφορία.

2. Αποφύγετε τα… αγχογόνα
Μήπως οι μεγάλες ουρές στο σουπερμάρκετ ή το παρκάρισμα στο κέντρο σας αγχώνουν ιδιαίτερα; Προσπαθήστε να μην υποβάλετε τον εαυτό σας στην ανάγκη να τα υφίσταται. Αλλάξτε την ώρα και τη μέρα που κάνετε τα ψώνια της εβδομάδας και προτιμήστε τα μέσα μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας στο κέντρο. Αποκωδικοποιώντας τις στρεσογόνες καταστάσεις που σας προκαλούν… αλλεργία, θα βρείτε πρακτικές λύσεις που θα σας απαλλάξουν από ένα πολύ σημαντικό ποσοστό άγχους.

3. Φάτε… αγχολυτικά
Ελαττώστε όσο μπορείτε την πρόσληψη της καφεΐνης και της ζάχαρης στην διατροφή σας και προσπαθήστε να εντάξετε στη δίαιτά σας τροφές που περιορίζουν τα ποσοστά της κορτιζόλης, όπως οι σύνθετοι υδατάνθρακες (ζυμαρικά, βρώμη, ψωμί, δημητριακά), πορτοκάλια, λιπαρά ψάρια και κυρίως το γάλα και το τσάι, τα οποία ανακουφίζουν από το άγχος και τις εναλλαγές της διάθεσης.

4. Βάλτε όρια
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, όμως από τις βασικότερες αιτίες δημιουργίας άγχους είναι οι διαπροσωπικές μας σχέσεις. Γι’ αυτό αποφύγετε να κάνετε πράγματα χωρίς να θέλετε, μόνο και μόνο για να ευχαριστήσετε τους άλλους. Εκφράστε τη διαφωνία σας, όταν αισθάνεστε την ανάγκη, και μην πνίγετε τα συναισθήματά σας. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τα πάρετε στο κρεβάτι και να στριφογυρίζετε μαζί τους όλη νύχτα …

5. Φανείτε ειλικρινείς
Τα κατά συνθήκη ψέματα μπορεί κάποιες φορές να μας γλιτώνουν από δύσκολες καταστάσεις αλλά πόσο μας βοηθούν στην πραγματικότητα; Η ειλικρίνεια είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος για να ξεμπερδέψουμε από καταστάσεις που προκύπτουν στην πορεία της ζωής μας. Προσπαθήστε, όσο γίνεται, να είστε ειλικρινείς απέναντι στον εαυτό σας και τις επιλογές σας αλλά και απέναντι στους άλλους. Εάν τα καταφέρετε, θα νιώσετε να φεύγει από εσάς ένα πολύ μεγάλο βάρος.

6. Αγοράστε τσίχλες
Μπορεί να ακούγεται παιδικό, όμως οι τσίχλες βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους, αφού βοηθούν να μειωθεί σημαντικά η ένταση που συσσωρεύουμε μέσα στην ημέρα, ενώ μειώνει την κορτιζόλη κατά 12%.

7. Φιλοσοφήστε το!
Ο Επίκτητος έλεγε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούμε για πράγματα που δεν περνούν από το χέρι μας. Κι όσο για αυτά που περνούν από τον έλεγχό μας; Εκεί δεν υπάρχει χώρος για ανησυχία αλλά για δράση!

8. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας
Η σωματική άσκηση και ο καλός ύπνος δεν μας κρατούν μόνο όμορφες και υγιείς. Επηρεάζουν και την υγεία της ψυχής μας. Προσπαθήστε λοιπόν να αφιερώνετε στον οργανισμό σας τις ώρες ύπνου που έχει ανάγκη, καθώς έχει αποδειχθεί πως η καλή ποιότητα ύπνου «ευθύνεται για τη μείωση των ποσοστών της κροτιζόλης. Επιπλέον, η άσκηση θα βοηθήσει τους μύες σας να χαλαρώσουν και τις ορμόνες του άγχους σας να βρουν το δρόμο προς την έξοδο.

9. Κάντε ένα διάλειμμα
Επιτρέψτε στον εαυτό σας κάποιες ελάχιστες «πολυτέλειες» που έχετε παρατηρήσει ότι σας βοηθούν να αποβάλλετε μέρος του άγχους. Κάντε μια βόλτα, ένα ζεστό μπάνιο, επισκεφτείτε ένα φιλικό σπίτι ή πάρτε τηλέφωνο την κολλητή σας, όταν νιώθετε να «πνίγεστε». Αμέσως θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα.

10. Μάθετε να συγχωρείτε
Προσπαθήστε να συμβιβαστείτε στην ιδέα ότι δεν μπορούμε να προβλέπουμε διαρκώς τα πάντα και περιορίστε την ανάγκη σας να ελέγξετε ό,τι συμβαίνει γύρω σας. Πάψτε να κρίνετε τις συμπεριφορές των άλλων με άξονα το «τι θα κάνετε εσείς στη θέση τους» και δώστε στον εαυτό σας και στους άλλους το περιθώριο να κάνουν λάθος. Αμέσως θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα.
Shapeit.gr

Θέλεις να ψωνίσεις second hand; Έλα στο Style your life!

Style your life

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: